Livrari mai ecologice prin R-CREATE, DPD si Postis

Discutia despre sustenabilitatea e-commerce-ului este una noua, dar importanta in contextul tranziției europene spre o economie verde, dar si într-o piață de e-commerce aflata in creștere accentuate. In Romania zilnic se folosesc 500.000 de ambalaje din plastic de unica folosinta sau de cartoane pentru expedieri online. Iar in plus, numai pentru cartonul destinat ambalărilor pentru e-commerce sunt tăiați peste 250.000 copaci anual

Impactul asupra mediului este imens, având in vedere ca Romania nu are un sistem de reciclare bine pus la punct: majoritatea acestor materiale sfârșesc prin incinerare, contribuind la poluarea aerului prin emisii de CO2 si alte gaze.

In acest context, datele statistice arata clar cat de mult a crescut si continua sa crească interesul cumpărătorilor online legat reciclare dar si de de etica si sustenabilitatea brandurilor pe care le susțin, iar in mijlocul acestei schimbări de paradigma, R-CREATE vine cu o soluția de economie circulara, inovatoare si ușor de folosit, răspunzând astfel acestei noi nevoi a pieței.

R-CREATE oferă magazinelor online o alternativă la ambalajele tradiționale, un ambalaj de transport refolosibil, bazat pe un sistem de returnare dedicat. Soluția propusa  constă atât in prototipul fizic, cat si in fluxuri logistice dedicate – susținute prin soluțiile dezvoltate de Postis, dar si integrările informatice pentru buna funcționare a modelului de economie circulară pe care l-au dezvoltat.

Nu este prima soluție green dezvoltată de R-Create pe piața de eCommerce din România. În 2022, R-Create și Postis debutau cu primul proiect green de acest tip – în colaborare Cărturești.  Proiectul pilot propunea livrarea cărților în ambalajul original și sigilate într-o pungă R-Create – clientul o deschidea, lua coletul și o preda înapoi curierului pentru a fi returnată, dezinfectată și utilizată din nou de până la 20 de ori.

Utilizarea ambalajului R-Create duce la diminuarea semnificativă a cantității de ambalaje de unică folosință şi a poluării. Produsele comandate online sunt livrate clientului de către curier în ambalajul lor primar şi sigilate în ambalajul returnabil R-CREATE. Clientul desigilează, preia produsul şi înmânează ambalajul returnabil R-CREATE curierului. Astfel, ambalajul reintră în circuitul de livrare şi prin procedura standard de retur, poate fi refolosit chiar şi de zeci de ori. La finalul ciclului de viaţă al fiecărui ambalaj, R-CREATE asigură colectarea şi reciclarea lui.

Efectele pozitive asupra mediului date de folosirea sistemului de ambalaje returnabile sunt cuantificabile, R-CREATE estimând ca vor ajunge să înlocuiască anual peste cinci milioane de ambalaje de unică folosinţă cu această soluție.

Cum funcționează?

Ca precondiție trebuie sa aveți un contract pentru livrări cu DPD si anexa pentru ambalaj returnabil. Opțiunea trebuie evidențiata cu opt-in in site, pe pagina de check-out, sub forma Livrare cu DPD  in ambalaj returnabil

In baza estimărilor, R-CREATE trimit ambalaje la depozitul vostru, unde se împachetează produsele.

Selecția clienților apare în zona de check-out – aici, soluțiile dezvoltate de algoritmii Postis aduc fluxuri simplificate, personalizate, lucru care ajută consumatorii să-și poată alege tipul de livrare potrivit nevoilor lor.  Odată ce este bifata de către client pe site opțiunea “ambalaj returnabil” –  produsele sunt aduse clientului de către curier în ambalajul lor original şi sigilate în ambalajul returnabil R-CREATE. Clientul desigilează, preia produsele şi înmânează  ambalajul returnabil R-CREATE curierului. Astfel, ambalajul reintră în circuitul de livrare şi poate fi refolosit. Mai mult, R-CREATE asigură preluarea ambalajului în vederea reciclării atunci când gradul de uzură este prea mare.

Algoritmii din spate sunt la fel de importanți, asigurând continuitatea procesului pe toate palierele implicate. Mai exact, întregul proces de informare a operatorilor de fulfilment și livrare privind opțiunea cumpărătorilor de a folosi ambalaj reciclabil, generarea AWB-urilor, urmărirea și management-ul retururilor sunt gestionate și orchestrate cu ajutorul proceselor automate dezvoltate în Platforma Postis.

 Reducerea impactului asupra mediului. Dezvoltare durabilă. Scrie-ne și află mai multe despre cum poți integra soluții digitale green, gândite de R-Create, implementate prin DPD si scalate cu ușurință prin Postis. R-CREATE X Postis